Китайскі свята на 2017 рік

Китайскі свята на 2017 рік

Що і коли святкують у Китаї?

Свята по китайськи

У Китаї існує сім офіційних свят, з яких п’ять – тривалістю по три дні, а два – тривалістю по тижню: Китайський Новий Рік (або Свято Весни) в січні або лютому, і День утворення Китайської Народної Республіки, який святкується в перший тиждень жовтня.

1 січня – Новий рік

Традиційний для всього світу Новий рік в ніч з 31 грудня на 1 січня не настільки значущий для китайців, як той же китайський Новий рік, який припадає на 1-й день місячного календаря або свято Цінмін. Ці свята вважаються сімейними і їх прийнято проводити в колі найближчих людей.
У свою чергу Новий рік за григоріанським календарем в Китаї, звичайно ж, наголошується, але на тлі інших національних свят він особливо не виділяється. Наприклад, населення Китаю не надає такого великого значення ялинкам та іншої атрибутики властивою Нового року. Зазвичай 31 грудня китайці проводять в колі друзів або на корпоративних вечірках, які влаштовуються великими компаніями. О 12 годині жителі Пекіна збираються на головній площі міста – Тяньаньмень, щоб побачити приголомшливий за своєю видовищністю салют на тлі Забороненого міста.

28 січня – Китайський Новий рік

Китайський Новий рік – Чунь цзе, що значить Свято Весни, є для китайців найважливішим святом, його відзначають вже більше двох тисяч років. Він припадає на друге молодик після зимового сонцестояння, на період між 12 січня і 19 лютого. З введенням григоріанського календаря це свято стали називати «святом весни», щоб відокремити його від Нового року за західним стилем. У побуті Чунь цзе називається «Нянь» (нянь – значить “рік”).
Традиція дарування подарунків не дуже поширена в Китаї. На Чунь цзе традиційним подарунком є ​​Я-сунь цянь – кишенькові гроші в спеціальних червоних конвертах, які прийнято дарувати дітям. Дотримуючись давніх звичаїв, гроші дарують кожній дитині, що прийшла до будинку в перші 15 днів Нового року. Якщо червоного конверта під рукою не знайдеться, нічого страшного, можна обійтися і без нього. На Свято весни кілька днів поспіль проводяться галасливі народні гуляння і ярмарки, де виконують танці лева і драконів, хороводи «сухопутних човнів», номери на ходулях. Новорічні святкування закінчуються після свята Ліхтарів, на п’ятнадцятий день першого місяця за місячним календарем.

11 лютого – Свято ліхтарів Юаньсяо

Свято ліхтарів відзначається в 15-й день першого місяця за місячним календарем. Ще в 10 столітті в Китаї поширився звичай запалювати в цю ніч барвисті ліхтарі. Зазвичай в центрі міста розвішували безліч ліхтарів найрізноманітніших форм і розмірів, схожих на різних тварин, на квіти і фрукти. У селах влаштовувалися феєрверки, ходи на ходулях, танці драконів, хороводи «янге», катання на гойдалках і інші заходи. Свято ліхтарів завершував зустріч Нового року. «Юаньсяо» символізують щастя дружної сім’ї. З 11 століття свято стало в Китаї повсюдним. У цей день їдять «юаньсяо», які готують з клейкого рису з солодкою начинкою і цукатами. Вони мають форму кульки і символізують щастя дружної сім’ї. На цьому святі прийнято розгадувати загадки, написані на ліхтариках.

8 березня – Міжнародний жіночий день

Дуже непомітно проходить для китайців свято 8 березня. Хіба що старі революціонерки отримують офіційні привітання від друзів і родичів. До того ж тут не прийнято дарувати кому б то не було зрізані квіти, тому покупкою букетів напередодні цього дня в Пекіні зайняті тільки іноземці, і переважно росіяни. У цей час вже можна купити троянди, нарциси і деякі інші квіти.

12 березня – День посадки дерев у Китаї

Весняне свято – День посадки дерев – офіційне свято в Китаї і Тайвані. 12 березня кожного року, в день смерті видатного революціонера Сунь Ятсена, в країні проводяться масові посадки зелених насаджень. Сунь Ятсен виступив з ініціативою масових посадок дерев, в яких і сьогодні приймають особисту участь керівники партії і держави.

5 квітня – Свято чистоти і ясності Цин Мін

Свято Цин Мін (Qing Ming Jie) – свято чистоти і ясності – пов’язаний з настанням ясних і світлих днів. Вважалося, що в цей день ян і інь приходять в рівновагу. Небо (ян) запліднює землю (інь), зароджується нове життя. У день Цин Мін святково одягнені люди гуляють вулицями з гілочками верби в руках, запускають паперових зміїв. У цей день у китайців здавна існує ще одна традиція – здійснювати прогулянки по першій зелені. Цин Мін – це свято на честь всіх померлих, його називали також Святом холодної їжі і Чистого світла. Відвідування могил китайці поєднували з прогулянками, розвагами та іграми. У наші дні в свято Цин Мін стали влаштовувати заходи в пам’ять про полеглих революціонерів і загиблих героїв. Свято триває не один день, і державні вихідні тривають три дні. Упорядковуються могили, відбуваються жертвопринесення і влаштовуються поминальні обіди.

19 квітня – Свято Небесної Імператриці Мацзу

Тянь-хоу Мацзу (Небесна імператриця Мацзу) – богиня моря в пізньої китайської міфології. Культ її зародився в 10-11 століттях. Тянь-хоу зображується сидячою на хвилях, на хмарах або на троні. За переказами, прообразом Мацзу стала дівчина з рибальського села на ім’я Лінь, що жила в 960 році, яка вміла плавати по морю на рогожі і переправлятися на острови на хмарах. Вона літала рятувати братів, що зазнають лиха на морі. Коли у віці 28 років вона піднеслася на небо, їй стали повністю підвладні всі рухи вод. Якщо Мацзу накаже, то вщухнуть повені і тайфуни. Але якщо їй буде завгодно, стихія може знову розбушувалися. У 1156 році за наказом імператора був споруджений храм в її честь. Добродії нагороджували її пишними титулами. З 13 століття її стали називати Тянь-фей (Небесна наложниця), а з кінця 17 століття – Тянь-хоу. Сьогодні Мацзу пов’язує проживають в країні і за кордоном китайців. За приблизною оцінкою, богині поклоняються понад 200 мільйонів чоловік в різних куточках світу.

1 травня – Свято праці (День праці)

У КНР 1 Травня є державним святом. Офіційні вихідні дні: 1, 2 і 3 травня. За рахунок перенесення інших вихідних днів в Китаї на 1 Травня відпочивають 7 днів. Поява Дня праці в Китаї можна віднести до 1918 року, коли революційна інтелігенція почала поширення в Шанхаї, Сучжоу, Ханчжоу і інших місцях листівок з повідомленням про цей день. 1 травня 1920 року в Пекіні, Шанхаї і ряді інших міст країни пройшли перші в історії Китаю демонстрації, присвячені Дню праці. У грудні 1949 року постановою уряду КНР 1 травня був оголошений офіційним святом.

4 травня – День молоді Китаю

Щорічно 4 травня в Китаї відзначається державне свято – День молоді, присвячений масовому антиімперіалістичного руху, відомому під назвою «Рух 4 травня». Після того як на Паризькій мирній конференції (що проходила в Версалі на початку 1919 року і скликаній, щоб остаточно оформити підсумки Першої світової війни) було прийнято рішення не повертати Китаю колишні німецькі концесії в провінції Шаньдун, захоплені Японією, в Китаї почалося масовий антиімперіалістичний рух. Так, 4 травня 1919 року в Пекіні пройшла студентська демонстрація протесту проти цього рішення конференції, а також проти уряду своєї країни, який зрадив національні інтереси Китаю. Поступово хвиля таких виступів прокотилася по всій країні, і в цей рух, крім студентів, включилися робітники, широкі середні верстви міського населення і дрібна буржуазія.

14 травня – День Матері

День матері – свято, яке щорічно відзначається в Китаї у другу неділю травня. Це день пам’яті про матерів, день, в який віддається належне їхній праці і безкорисливій жертві заради блага своїх дітей. У День матері китайці вітають своїх матерів, підносять їм квіти і подарунки. У деяких містах (наприклад, в Шанхаї) дорослі діти влаштовують для матерів ранки з постановками, накривають стіл з рясним частуванням для всіх присутніх.

30 травня – Дуань-у цзе Свято подвійної п’ятірки

Дуань-у цзе – це один з трьох найважливіших традиційних свят Китаю. Цей день також називають святом подвійної п’ятірки, святом Дуань-ян, Днем поета. Свято відзначається в п’ятий день п’ятого місяця за місячним календарем. За найбільш поширеній думці, виникнення цього свята пов’язана з пам’яттю про стародавнього китайського поета-патріота Цюй Юаня. Цюй Юань жив в царстві Чу в епоху воюючих царств (5-3 століття до н.е.). Багато разів звертався він до Чуського царю з пропозиціями про реформи, спрямованих проти політичної деградації, занепаду і корупції. Але цар, повіривши доносами сановників, навмисне обмовився Цюй Юаня, вислав поета зі столиці. У 278 році до нашої ери війська царства Цинь захопили столицю царства Чу. Цюй Юань, дізнавшись про таке національну ганьбу, не зміг цього перенести і п’ятого числа п’ятого місяця наклав на себе руки, кинувшись в річку. Згідно з переказами, дізнавшись про його смерть, люди в горі і жахом кинулися в човни і довго шукали тіло поета в річці, але так і не знайшли. Згодом, щороку в день загибелі поета люди в його пам’ять стали влаштовувати на річках гонки човнів, виконаних у вигляді драконів. Ось чому цей фестиваль іноді називають Фестивалем човнів-драконів (Dragon Boat Festival).

1 червня – Міжнародний день захисту дітей

Постановою уряду КНР від 23 грудня 1949 року 1 червня в Китаї був оголошений Міжнародним днем ​​захисту дітей. По-китайськи це свято називається Ертун цзе – День дітей. З 1931 по 1949 рік День дітей в Китаї відзначався 4 квітня, однак, після утворення КНР, з метою «виховання в юних господарів нового Китаю духу міжнародної згуртованості», було прийнято рішення скасувати святкування Дня дітей 4 квітня і встановити для цього свята нову дату – 1 червня, відповідно до міжнародної Декларацією. На даний момент 1 червня в КНР проводяться різноманітні святкові заходи для дітей, організовуються концерти, конкурси малюнків, в різних провінціях організована роздача подарунків для дітлахів, які живуть в дитячих будинках. Багато музеїв, виставки, парки, кінотеатри відкриті для безкоштовного відвідування дітей. Батьки дарують дітям подарунки і водять їх у кафе і парки.

18 червня – День Батька

День батька відзначається в Китаї в третю неділю червня. У Піднебесній прийнято шанувати батьків, особливо для людей похилого віку. Вважається, що одним з доданків довголіття в Східній Азії є оптимістичний погляд на світ, що породжується любов’ю і повагою близьких. Китайські геронтологи вважають, що в старості психічне здоров’я набагато важливіше фізичного. А в сім’ях, де замість заповіданих Конфуцієм «трьох поколінь під одним дахом» разом живуть чотири, а то й п’ять поколінь, люди похилого віку мають не тільки кращу кімнату і головне місце за столом, а й оточені загальним шануванням.

29 червня – Вшанування небес в Китаї

Святкування «Тянь-куан цзе» відбувається в шостий день шостого місяця за місячним календарем, який є нумерологічний знаменним днем. Свято присвячене Богу Неба. Це – День подяки і молитви. Всі члени сім’ї збираються разом на спеціальний ритуальний обід. Ріжуть худобу, готують спеціальні пампушки. Палять папір і пахощі. Це свято називають також Поклоніння покровителю черв’яків і комах. Просять богів не породжувати шкідників. У колишні часи, а, можливо, і в наші дні в селах миються, перуть, просушують одяг і книги, купають домашніх тварин, просушують і обкурюють речі з метою вигнання комах.

1 липня – День утворення комуністичної партії Китаю

1 липня в Китаї відзначається як День утворення Комуністичної партії – провідної і правлячої політичної партії КНР. Комуністична партія Китаю (КПК) була створена в 1921 році за сприяння Комінтерну в процесі підйому національно-революційного руху і поширення ідей марксизму-ленінізму в Китаї, викликаного впливом Великої Жовтневої соціалістичної революції в Росії. Значну роль в створенні КПК зіграв Лі Да-Чжао, який організував перші марксистські гуртки в Північному Китаї.
1-й з’їзд КПК відбувся нелегально в кінці червня – початку липня 1921 року в Шанхаї. Він проголосив кінцевою метою роботи партії побудову в Китаї соціалізму.
У 1922 році на 2-му з’їзді КПК були прийняті статут КПК і маніфест партії, сформулював основне найближче завдання КПК – здійснення демократичної революції. З’їзд прийняв рішення про вступ КПК до Комінтерну.
3-й з’їзд КПК (1923 рік) затвердив курс на створення єдиного національного революційного фронту з гоміньданом, керованим Сунь Ятсена, і прийняв рішення про індивідуальний вступ членів КПК в Гоміньдан при збереженні ідейної і організаційної самостійності компартії. Деякий час День утворення Комуністичної партії Китаю відзначався в країні досить широко і помпезно, але в останні роки про це свято нагадують лише тематичні публікації в газетах і журналах і заходи, що організовуються на урядовому рівні.

1 серпня – День створення народно-визвольної армії Китаю

Народно-визвольна армія Китаю (НВАК) була організована 1 серпня 1927 року, в зв’язку з чим щорічно в Китаї відзначається річниця Дня створення народно-визвольної армії. Сьогоднішня назва НВАК отримала в 1946 році, до цього вона носила назву Робітничо-селянської революційної армії, робітничо-селянської червоної армії, Восьмої армії і Нового четвертого корпусу. До складу НВАК входять військово-морські сили, військово-повітряні сили, сухопутна армія і технічні сили. І сьогодні Збройні Сили Китаю вважаються найбільшими за чисельністю в світі (2 390 000 чоловік на дійсній службі). Однак сам свято в даний час відзначається досить скромно. В останні роки про нього нагадують лише тематичні публікації в газетах і журналах і заходи для військовослужбовців.

28 серпня – Свято закоханих в Китаї

Свято Ци Сі – один з найромантичніших традиційних китайських свят. Він відзначається ввечері 7-го дня 7-го місяця за традиційним місячним календарем. Звідси ще одна назва цього свята – Фестиваль подвійний сімки. Свято Ци Сі тісно пов’язане з оповіддю про Пастуха і Ткалю – зворушливою історією кохання, яка дійшла до наших днів з незапам’ятних часів. У період династії Сун (960-1279) і династії Юань (1206-1368) в столиці влаштовувалися галасливі ярмарки, на яких продавалися спеціальні подарунки та речі до свята Ци Сі. У давнину Ци Сі був одним з найулюбленіших свят. У наші дні в китайських селах ще збереглися деякі традиції свята Ци Сі, але в містах багато звичаї вже втратили колорит або повністю зникли. В останні роки свято Ци Сі користується великою популярністю у міської молоді, яка відзначає його як день закоханих. Під час цього свята китайські дівчата ворожать. Дівчата можуть загадати будь-яке одне бажання в цей день.

28 вересня – День народження Конфуція

У цей день в Китаї відзначається День народження Конфуція, або День національного вчителя. Конфуція – стародавнього філософа, що зробила величезний вплив на світогляд усієї китайської цивілізації, – китайці шанують вже більше двох з половиною тисяч років. Конфуціанська філософія має на увазі самовиховання, що базується на п’яти чеснотах: добросердя, справедливості, прямоти, мудрості і лояльності. Ось уже багато століть поспіль вона є основною державною ідеологією Китаю. Щороку в честь цієї дати послідовники мудреця влаштовують свято в храмі Конфуція в його рідному місті Цюйфу. Під час святкування проводяться різноманітні фестивалі та виставки, проходить вражаюча церемонія, що включає в себе стародавні ритуали конфуціанства, відвідування будинку-музею, храму і гаї Конфуція, а також багато музики і танців.

1 жовтня – День утворення Китайської Народної Республіки

Головне державне свято Китаю – річниця утворення Китайської Народної Республіки (Національний день в Китаї). Саме в цей день в 1949 році на мітингу на площі Тяньаньмень в Пекіні було проголошено Створення КНР, а 2 грудня того ж року центральний народний уряд видав постанову про оголошення 1 жовтня національним святом. Перш, в 50-і роки, неодмінною частиною присвячених йому урочистостей був грандіозний військовий парад на площі Тяньаньмень (площа Тяньаньмень) в Пекіні.

4 жовтня – Свято Місяця і Врожаю

Чжунцю – свято Місяця і врожаю – відзначають в Китаї в 15-й день восьмого місяця за місячним календарем. Він припадає на середину осені, тому ще в давнину його називали Чжунцю – середина осені. Свято зародилося в епоху династії Тан і займає важливе місце в китайському календарі – це день поклоніння богу Місяця. Вихідні тривають три дні. У цей день закохані молять богів з’єднати їх разом, щоб злитися в одне ціле, подібно до місяця. Всюди продаються маленькі кольорові ліхтарики: увечері їх запалюють в міських парках і полях батьки разом з дітьми, яким з такої нагоди дозволяється пізно лягати спати.

28 жовтня – Свято Чунян

Свято Чунян – свято подвійне дев’ятки. Він припадає на дев’ятий день дев’ятого місяця за місячним календарем. У давнину цей день вважався щасливим. У цей день в народі зберігається звичай підніматися на гору (це називається денгао – підніматися нагору), ласувати тістечками, пити вино, настояне на пелюстках хризантем і милуватися цими квітами. Сходження в гори під час свята Чунян – це своєрідний ритуал, символічна мета якого – порятунок від лих і життєвих тягот, благання про щастя.

21 грудня – Фестиваль Дунчжи – зимове сонцестояння

Щороку зимове сонцестояння припадає на період між 21 і 22 грудня. У день зимового сонцестояння найкоротший день і найдовша ніч у році. Після зимового сонцестояння дні стають довшими, а ночі коротшими. У стародавньому Китаї вважали, що з цього часу піднімалася «чоловіча сила» природи, і починався новий цикл. Тому день зимового сонцестояння вважався щасливим днем, гідним святкування. У цей день імператори виїжджали за місто для здійснення урочистих ритуалів жертвопринесення Небу, а простий народ приносив жертву предкам. В даний час в цей день також прийнято шанувати пам’ять предків, використовуючи для жертвопринесення тан’юань – відварені кульки з рисового борошна. На Тайвані збереглася традиція в свято Дунчжи приносити предкам в жертву Дев’ятишарові тістечко. З рисового борошна замішують тісто, ліплять з нього фігурки черепах, поросят, корів, овець та інших тварин, які символізують щастя. Після ритуалу жертвопринесення влаштовують банкет.

ІНШІ НОВИНИ

1 Comment


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *